Scriitorul Julien Tănase a fost invitat la Sighișoara, la o “șușă” culturală, de Ziua Culturii Naționale

Șușă – amestec de genuri muzicale sau culturale, prezentate în cadrul unui singur eveniment! (Din păcate, fiind regionalism ardelenesc, Dex-ul nu cuprinde și explicația în cauză!)

Vineri, 12 ianuarie 2024, orele 17,00. Sighișoara, hotelul “Double Tree by Hilton” – Cavaler…

Gabriela Costescu m-a invitat, iar eu am spus DA! “Vin la evenimentul tău, scumpă doamnă, cu toată plăcerea. Cum altfel să-mi petrec o seară de vineri mohorâtă și geroasă, într-un mod cu adevărat plăcut?…”

Organizată de Asociația Literară „Creneluri Sighișorene” și Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, seara se anunța a fi plăcută și relaxantă. În fond, se aniversa, e drept că în avans,  Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în ziua de 15 ianuarie, în mai toată Europa.

Scopul acestei manifestări naționale și internaționale, este de a promova cultura, arta și efortul academic, oriunde în lumea asta.

La noi, ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889), poetul nostru național fiind socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

În alte țări europene, Ziua Culturii prețuiește oamenii de cultură, reprezentativi fiecărui stat în parte.

În Spania, Ziua Culturii Naționale este marcată de data morții lui Miguel de Cervantes; în Portugalia, ziua are legătură cu data la care s-a născut poetul Luis de Camoes; iar în Republica Moldova, Ziua Culturii Naționale a fost stabilită de către autorități, să fie tot ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu. Doar suntem frați, în cuget și gând…

În țărișoara noastră, sărbătoarea este prilej de manifestări culturale, expoziții, concerte, spectacole de teatru, proiecții de filme, lansări de carte și alte evenimente culturale, ce au loc de-a lungul unei zile întregi. Cu reverberații, în timp…

Gabriela Costescu este președinta Asociației Culturale “Creneluri sighișorene”, singura Asociație culturală existentă în partea sudică a regiunii Mureș și care editează lunar o Revistă  culturală, ce poartă același nume cu al Asociației. Iar vineri, Gabriela Costescu a prezentat nr 24 al Revistei tocmai apărută proaspăt, de sub tipar. O ediție caldă, precum pâinea abia scoasă din cuptor!…

Revista e răspândită atât pe teritoriul național, cât și în străinătate, căci scriitorii, poetele și poeții, artiștii plastici și în genere, toți oamenii de cultură care fac parte din Asociație sau colaborează cu ea, sunt împrăștiați prin țară și în mai toate Americile, Australia, cât și în mare parte din țările Europei. Iar Gabriela Costescu nu îi uită pe nici unul dintre cei care fac parte din căsuța redacției, ci le trimite Revista, după fiecare apariție, pentru ca toți colaboratorii, în special cei plecați peste hotare, să se simtă ca într-o mare familie…

Să faci cultură într-o zonă și în niște timpuri vitrege, când românii, dacă nu sunt prea săraci să-și mai permită să dea banii pe o carte sau revistă, nu știu ce să mai citească, bulversați din cauza unei alte sărăcii motivate de lipsa genurilor literare aflate în vitrinele librăriilor și sătui de numele scriitorilor așa-ziși elitiști, mai mereu promovați de către cei care trag sforile pe piața de carte românească, ei bine… e ca și cum te încăpățânezi să ieși afară în plină iarnă, din căsuța ta, călduroasă, și să te lupți cu troienile cât statura unui om, încercând să urci un deal în vârful căruia o căprioară rănită, stă într-un genunchi, așteptând să-i înghețe suflarea…

Iar Gabriela Costescu, face parte dintre oamenii de cultură care… întotdeauna, vor salva  căprioara!

Programul evenimentului cultural, prezentat de Gabriela Costescu, a cuprins un recital liric, intitulat “Clipa cea repede” și care a fost ținut de scriitorul Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu Mureș, urmat de speech-ul scriitorului târnăvenean Răzvan Ducan, adept înfocat al poetului Eminescu, pasiune manifestată și în cartea sa, „Religia Eminescu și Biblia visului de fier”, și de către discursul poetei Viorica Șutu, tot din Târnăveni, autoarea volumelor de poezie „Cristale de timp” și „Reflecții de cometă”, poezii tanka și haiku și a unei expoziți de grafică, pictură și sculptură în rădăcini.

A urmat apoi un moment mai deosebit, căci actrița Cristinela Olăreanu, conf. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, a recitat din poemele scriitorului craiovean Emmanuel Roșu, colaborator al revistei culturale și autor al volumului de poezie „Misterul unui suflet pereche”, i-a urmat la rând scriitorul mureșean, Nicolae Suciu, autorul romanului „Festin”, care, fin recenzor de texte literare, a vorbit în intervenția sa despre operele artistei Viorica Șutu și despre scrierile lui Răzvan Ducan, iar întregul eveniment cultural a fost pigmentat de un recital muzical instrumental, susținut de către Hasan Kaya, artist de origine turcă, invitat special la eveniment și de melodiile folk interpretate de duetul alcătuit din Traian Comșa (chitară, voce) și Anda Voican (voce)…

Și nu a fost tot, căci Asociația, în urma organizării unui concurs local de creație literară, intitulat  „Surugii la cuvinte” a oferit câteva premii elevilor sighișoreni premiați.

Și îi amintim aici pe Stanciu Vlad Andrei, de la Liceul Teoretic „Joseph Haltrich”, pe Suciu Rebeca Maria, de la Colegiul Național „Mircea Eliade”, pe Babeș Ilinca Maria, de la Colegiul Național „Mircea Eliade” și nu în ultimul rând, pe Baciu Florentin Maximilian, de la Școala Gimnazială „Octavian Goga”, cu toții făcând parte din pepiniera culturală sighișoreană…

La un moment dat… Gabriela Costescu, care tocmai și-a publicat volumul de poezii intitulat  „Zodia lavandei”, nu m-a lăsat să fiu doar un spectator anonim al evenimentului cultural, ci mi-a întins microfonul, zâmbindu-mi complice: “Credeai că scapi?”…

Accesând link-ul următor….   https://www.youtube.com/watch?v=_siy8yIkwVg&t=5s&ab_channel=AvulonPress, mă veți vedea în carne și oase…

Sponsorii evenimentului, căci și ei trebuie pomeniți, chiar dacă politicienii noștri tocmai au pus la gheață legea privind sponsorizările în cultură, în această țărișoară… au fost omul de afaceri sighișorean Petru Bașa, magazinul „Coralia” SA, din aceeași frumoasă și eternă  Sighișoara și subsemnatul…

Am fost/Am văzut/Am consemnat…

Pentru dvs, Julien Tănase

……………………………………

a
a
b
b
c
c
d
d
4
4
3
3
2
2
1
1
e
e
f
f
g
g
revista literara creneluri sighisorene
revista literara creneluri sighisorene